Over

Het seminar Legal Information Literacy, dat op 31 oktober 2013 plaatsvond en werd georganiseerd door de Universiteitsbibliotheek en de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam, vestigde de aandacht op het gebruik van juridische informatievaardigheden.

Nieuwe technologieën vragen meer aandacht voor het aanleren van juridische onderzoeksvaardigheden. Zoekstrategieën bepalen steeds vaker hoe bronnen ontsloten worden en wat de waarde is van de gevonden informatie. Het kwaliteitsargument wordt steeds belangrijker.

Information Literacy is in het algemeen steeds meer een hot topic. Voor juristen is ‘digitale geletterdheid’ dan ook een voorwaarde om juridische vraagstukken op te lossen. Bibliotheken, uitgeverijen, het beroepsveld en juridische faculteiten bezitten verschillende soorten expertise. In de nabije toekomst is samenwerking één van de mogelijkheden om de veranderingen in kennis, in kennisbeheer en kennisoverdracht op elkaar af te stemmen.

In de Anglo-Amerikaanse bibliotheekwereld is een discussie gaande over de inzet en waarde van Information Literacy Standards. Vooral in Engeland is dat op dit moment actueel. Het seminar besteed ook aandacht aan deze internationale ontwikkelingen.

De invloed van moderne digitale technologie heeft consequenties voor curricula, in het bijzonder voor het juridisch onderwijs. Het beheersen van onderzoeksvaardigheden heeft te weinig aandacht in het juridische onderwijs. De juridische praktijk ervaart dat juridische afgestudeerden te weinig zijn voorbereid op de nieuwe taken. ‘Legal Information Literacy’ voor juristen staat nog in de kinderschoenen. De vraag is: welke weg slaan we in om de achterstand in te halen?

Het seminar richtte zich op kennismakelaars uit de juridische beroepspraktijk, beleidsmakers op het terrein van het juridische onderwijs en specialisten werkzaam in de bibliotheekwereld.

De sprekers brachten trends in de overdracht van juridische informatie in kaart en presenteerden een blauwdruk voor de nabije toekomst. U kunt de lezingen van de sprekers vinden onder de tab ‘Lezingen’. Dit blog blijft zeker nog een tijd actief. Er wordt regelmatig informatie bij geplaatst, omdat juridische informatievaardigheden een zeer actueel onderwerp is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s