Public International Law Research: competencies and performance indicators

VredespaleisTwitter, LinkedIn, Facebook, ‘slimme’ telefoons en Apps. De digitale wereld van vandaag staat niet stil.  Het gebruikerspubliek evenmin. Informatievaardigheden zijn gemeengoed geworden. Zo ook in de bibliotheekwereld. Was het vroeger nog zo dat bezoekers geholpen moesten worden bij het gebruik van de online publiekscatalogus, vandaag de dag wordt hiervoor nog zelden hulp gevraagd. Echter, nieuwe informatietechnologieën vragen tegenwoordig meer en meer de aandacht, zoals bij het gebruik van specifieke databanken, e-collecties e.d. ‘Digitale geletterdheid’ alleen blijkt dan niet altijd toereikend te zijn.

Voor een speciaal wetenschappelijke bibliotheek als de bibliotheek van het Vredespaleis (internationaal publiek- en privaatrecht) is het van groot belang mee te gaan met nieuwe informatietechnologie. Dit vraagt onze medewerkers en bezoekers meer aandacht te besteden aan het zich eigen maken van (juridische) informatievaardigheden. Zoekstrategieën bepalen immers steeds vaker hoe internationaalrechtelijke bronnen ontsloten worden en wat de waarde is van de gevonden informatie. Het kwaliteitsargument wordt steeds belangrijker.

In de Anglo-Amerikaanse bibliotheekwereld is reeds lang een discussie gaande over de inzet en waarde van de zogenaamde (Legal ) Information Literacy Standards. De bibliotheek volgt deze nieuwe ontwikkelingen met belangstelling. Onze bibliotheek participeerde eerder deze maand in de 32nd Annual Course on International Law and Legal Information van de International Association of Law Libraries (IALL). De Annual Course werd georganiseerd door de Faculteit Rechten van de Universiteit van Barcelona. Voorafgaand werd een interactieve workshop gehouden onder de naam Information Literacy Workshop. Beoogd werd het opstellen van de zogenaamde Public International Law Research Competencies/Performance Indicators, een gemeenschappelijk conceptueel kader voor het beheersen van juridische informatievaardigheden op het gebied van het internationale publiekrecht. Inspiratie wordt o.a. gezocht in vergelijkbare statements, zoals het BIALL Legal Information Literacy Statement en de AALL Principles and Standards for Legal Research Competency.

In deze draft Public International Law Research Competencies geldt als uitgangspunt de indeling van artikel 38 Statuut Internationaal Gerechtshof en de competenties bestaan uit het zoeken, vinden en analyseren van de (hiërarchie in) internationale rechtsbronnen. Een interessante methodiek. In de bibliotheek van het Vredespaleis is vooralsnog gekozen voor een meer onderwerpsgerichte benadering, die onder meer is uitgewerkt in een hernieuwd collectievormingsprofiel (2010) en in de op de website aangeboden  Research Guides, zie bijv. Law of the Sea en International Environmental Law en Biological and Chemical Weapons.

De materiaalsoort is in deze van ondergeschikt belang, omdat wordt geselecteerd op inhoud. Wel is het zo dat de digitale bronnen mondjesmaat toenemen ten opzichte van het papieren materiaal. Zo krijgen de artikelen die uitsluitend online zijn meer aandacht en ook de vrij op internet beschikbare PDF’s. Overigens worden ook deze materialen op dezelfde wijze met trefwoorden en systematische codes ontsloten en zo beschikbaar gemaakt voor onze bezoekers. De meest toonaangevende (elektronische) artikelen en boeken worden in de Research Guides opgenomen, hetzij in een bibliografie, hetzij als zogenaamde Librarian’s Choice.

Een meer actievere methode is het trainen van bezoekers in het zoeken, vinden en analyseren van internationale rechtsbronnen. Er is een online bibliotheekinstructie op de website beschikbaar, als ook een gratis cursus waar bezoekers zich voor op kunnen geven. Veel aandacht wordt hier gegeven aan het gebruik van internationaalrechtelijke databanken. Zo proberen wij onze bezoekers te helpen bij het vinden van de op hun internationaalrechtelijk onderwerp toegespitste literatuur.

Rens Steenhard & Raymond Ridderhof
International, Comparative and Foreign Law Librarians
PeacePalace Library

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s